Aanvullende werkzaamheden bij een RAW raamovereenkomst

Wij krijgen de laatste tijd veel vragen van aannemers over hoe om te gaan met aanvullende werkzaamheden bij een RAW raamovereenkomst (vroeger OMOP). Met aanvullende werkzaamheden bedoel ik dan werkzaamheden die niet zijn benoemd in de raamovereenkomst maar die de opdrachtgever wel wil laten uitvoeren in een deelopdracht.

Joost Haest, advocaat bij Severijn Hulshof

Het uitgangspunt is – logischerwijs – dat de opdrachtgever de mogelijkheid heeft om aan een te verstrekken deelopdracht aanvullende werkzaamheden toe te voegen. Dat is bepaald in artikel 01.21.06 lid 01 RAW. Als gekeken wordt naar de Standaard RAW bepalingen zijn er feitelijk drie smaken:
1. Er worden voor de aanvullende werkzaamheden besteksposten opgenomen in de te verstrekken deelopdracht welke besteksposten tevens onderdeel worden van de raamovereenkomst zodat deze posten ook bij toekomstige deelopdrachten weer kunnen gebruikt. Deze optie staat beschreven in artikel 01.21.06 lid 02 RAW.

De aannemer en de opdrachtgever dienen de prijzen per eenheid voor de aanvullende werkzaamheden overeen te komen. En ten aanzien van die overeen te komen prijzen per eenheid zijn dan de percentages UK, AK en W&R uit de inschrijvingsstaat van toepassing.

2. De in de te verstrekken deelopdracht op te nemen besteksposten voor de aanvullende werkzaamheden worden géén onderdeel van de raamovereenkomst waardoor deze posten niet kunnen worden gebruikt bij volgende deelopdrachten. Deze optie is opgenomen in artikel 01.21.06 lid 03 RAW.

Ook in dit geval moeten de prijzen per eenheid voor de aanvullende werkzaamheden overeen gekomen te worden, maar de percentages UK, AK en W&R uit de inschrijvingsstaat zijn dit geval niet van toepassing. Die percentages dienen dan ook separaat overeengekomen te worden.

3. Tijdens een reeds opgedragen deelopdracht komen er alsnog aanvullende werkzaamheden naar voren die opdrachtgever wil laten uitvoeren, maar die bij het verstrekken van de deelopdracht niet zijn benoemd. Er zijn voor deze aanvullende werkzaamheden dus ook geen besteksposten toegevoegd aan de deelopdracht.

Het betreft hier een klassieke bestekswijziging conform paragraaf 36 van de toepasselijke UAV. Bestekswijzigingen worden op grond van paragraaf 36 lid 4 UAV verrekend tegen prijzen per eenheid die tussen de aannemer en opdrachtgever overeen worden gekomen. Bij een bestekswijziging heeft de aannemer tevens recht op een vergoeding voor UK, AK en W&R. Omdat in paragraaf 36 UAV niets is bepaald over de staartkosten dienen partijen de omvang van die staartkosten ook overeen te komen.

Conclusie: als er bij raamovereenkomsten sprake is van aanvullende werkzaamheden dan is van belang om vast te stellen in welke van de drie bovenstaande categorieën de werkzaamheden vallen zodat de (financiële) consequenties kunnen worden bepaald.

In BouwBelang september 2024